1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy ©RPBW
1989-1991
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Studio Merlo
1989-1991
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Fregoso & Basalto
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Shunji Ishida
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Fregoso & Basalto
1989-1991
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Fregoso & Basalto
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Michel Denancé
1989-1991
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Fregoso & Basalto
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Sunji Ishida
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Fregoso & Basalto
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy Ph. Gianni Berengo Gardin
1989-1991

Renzo Piano Building Workshop

Genoa, Italy

Perched on the slopes of a hill above the sea, Punta Nave houses the Genoa headquarters of the Renzo Piano Building Workshop.

The building recalls the shapes of the greenhouses typical along the terraced Ligurian coastline.

Composed for the most part of a single volume, the internal space steps down the hillside in a series of terraces, under a sloping glass roof.

Zenithal light plays a major role: levels of natural light inside the building are regulated by a light-responsive system of exterior louvers.

Credits

Client: Renzo Piano Building Workshop

Renzo Piano Building Workshop, architects

Design team: M. Cattaneo (architect in charge), S. Ishida (partner), M. Lusetti, F. Marano, M. Nouvion with M. Carroll, O. Di Blasi, R. V. Truffelli, M. Varratta and D. Cavagna (models)

Consultants: A. Bellini, L. Gattoronchieri (soil engineers); P. Costa (structure); M. Desvigne (landscaping); E. Trabella (planting); C. Di Bartolo (bionic research).

Drawings


©RPBW

©RPBW

©RPBW

Related projects

panel up panel down