2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A RPBW
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Vincent Laforet
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Vincent Laforet
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Michel Denancé
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Michel Denancé
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Michel Denancé
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Michel Denancé
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Michel Denancé
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A Ph. Michel Denancé
2000-2007

The New York Times Building

New York, U.S.A

A new headquarters for the “New York Times” newspaper was commissioned via invited competition in 2000. Renzo Piano Building Workshop’s winning design opens up a neglected corner of Manhattan opposite the Port Authority, with a 52-storey building whose themes of permeability and transparency express the intrinsic link between the newspaper and the city.

More Info

The building’s basic shape is simple and primary, and relates to the Manhattan grid of streets. Occupying nearly half a block between West 40th and 41st streets, the slender, cruciform tower meets the ground at 8th Avenue. Floors zero to four step out behind the tower to fill the plot with a four-storey podium. Wrapped around a courtyard garden, this lower section of the building is the newspaper’s newsroom, nicknamed “the Bakery” because the journalists work all night here preparing the next day’s paper.
The building is designed to be as transparent and permeable as possible, expressing the paper’s culture of openness. For this reason, and unusually for a New York City tower, the ground-floor lobby is not a closed private space simply serving as access to the offices on the floors above. There is open access to anyone as a shortcut through the block from 40th to 41st streets.

Crossing the lobby gives views through to the open-air courtyard garden, a serene space of birch trees and grasses. The garden provides a backdrop to a 378-seat auditorium. It is possible to sit inside the ground-floor auditorium and see right through the building to the taxis passing on Eighth Avenue outside. Several stores and a restaurant have views onto the inner garden. Also in the lobby is the art installation “Moveable Type” by Ben Rubin and Mark Hansen, whose 560 small digital displays process changing content from the newspaper.

The building has a distinctive double facade. An outer layer of 175,000 horizontal off-white ceramic rods supported on a thin steel framework screens the floor-to-ceiling glass of the inner facade. The colour of the ceramic rods shifts in response to the changing city light and weather conditions. The rods also act as an energy-efficient sunscreen, capable of blocking up to 50% of the sun’s rays. This allows the inner facade to be made of highly transparent glass, flooding the interior with incredible amounts of natural light, and maximising views in and out of the building, continuing the theme of transparency.

The facade extends vertically 27m beyond the top of the building. Here the rods are more widely spaced so that the ceramic screen appears to fade out as it rises. The building is topped with a 79 m mast.

Credits

Client: The New York Times / Forest City Ratner Companies

Renzo Piano Building Workshop, architects
in collaboration with FXFowle Architects, P.C. (New York)

Competition, 2000
Design Team: B.Plattner (senior partner in charge), E.Volz with G.Bianchi, J.Moolhuijzen (partners), S.Ishida, P.Vincent (senior partners), A.Eris, J.Knaak, T.Mikdashi, M.Pimmel, M.Prini, A.Symietz

Consultants: Ove Arup & Partners (structure and services)

Design Development, 2000-2007
Design Team: B.Plattner (senior partner in charge), E.Volz (associate in charge) with J.Carter, S.Drouin, B.Lenz, B.Nichol, R.Salceda, M.Seibold, J.Wagner and C.Orsega, J.Stanteford, R.Stubbs, G.Tran, J.Zambrano; O.Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos (models)

Consultants: Thornton Tomasetti (structure); Flack + Kurtz (services); Jenkins & Huntington (vertical transportation); Heitman & Associates (façade consultant); Ludwig & Weiler (storefront); Office for Visual Interaction (lighting); Gensler Associates (interiors);
AMEC (construction manager)

Drawings


RPBW

RPBW

RPBW

RPBW

Related projects

panel up panel down