2003-2008
2003-2008
2003-2008
2003-2008

Broad Contemporary Art Museum (Lacma Expansion - Phase I)

Los Angeles, U.S.A © Michel Denancé
2003-2008

Broad Contemporary Art Museum (Lacma Expansion - Phase I)

Los Angeles, U.S.A © Museum Associates, dba LACMA
2003-2008
2003-2008

Broad Contemporary Art Museum (Lacma Expansion - Phase I)

Los Angeles, U.S.A © Michel Denancé
2003-2008

Broad Contemporary Art Museum (Lacma Expansion - Phase I)

Los Angeles, U.S.A © Michel Denancé
2003-2008

Broad Contemporary Art Museum (Lacma Expansion - Phase I)

Los Angeles, U.S.A © Michel Denancé
2003-2008

Broad Contemporary Art Museum (Lacma Expansion - Phase I)

Los Angeles, U.S.A

The scope of this project was to fuse the scattered buildings of Los Angeles County Museum of Art (LACMA) into a cohesive campus, with new public spaces, new exhibition spaces and a strong visual identity for the museum. The first phase introduced the BP Grand Entrance, the Broad Contemporary Art Museum (BCAM), and pedestrian connections through the site.

More info

At the heart of the project is the BP Grand Entrance, where the ticket office is located. Beneath a steel canopy, the open-air pavilion seems to float over a vast courtyard that opens northwards to Hancock Park and southwards to Wilshire Boulevard. This north–south pedestrian access across the site replaces Ogden Avenue, removing cars from the campus. The museum parking lot has also been moved underground, and further covered pedestrian walkways link through the site to tie together the disparate buildings.
West of the entrance pavilion, a red outdoor escalator takes visitors directly to the top-floor entrance of the three-storey Broad Contemporary Art Museum. With its saw-tooth roof and unadorned travertine facade, it is somewhat reminiscent of a factory building. BCAM's collection is displayed in six generous galleries over three levels; large, 80ft (24m) wide free-span spaces, with high ceilings and wooden floors. Flooded with natural light, the third-floor gallery has a glazed, louvered roof system. The middle level has no windows and is dedicated to special and temporary exhibitions. The ground level opens onto the park and the neighbouring Resnick Pavilion.
A recurring motif around the site is the use of the colour red, punctuating the otherwise restrained travertine facades. Red edges are used to define the circulation spaces: on the stairs; the external escalator; around the entrance pavilion and connecting walkways; and the scarlet beams that protrude from the side of the Broad Museum, from which the external staircase is hung.

Credits

Client: Los Angeles County Museum of Art (LACMA)

Renzo Piano Building Workshop, architects
in collaboration with Gensler Associates (Santa Monica)

Design team: A.Chaaya (partner in charge) with A.Knapp, D.Graignic-Ramiro, M.Pimmel, J.Boon, S.Joly, G.Perez, D.Prasilova, M.Reale, B.Malbaux and A.Jankovic, A.King, K.Ramirez, E.Vélez, M.Watabe; O.Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos (models)

Consultants: Arup (structure and services); Advanced Structures Incorporated (façade); Davis Langdon (cost consultant); KPFF (civil engineering)

Drawings


© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

Related projects

panel up panel down