2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © RPBW
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom © Michel Denancé
2004-2013

London Bridge Place

London, United Kingdom

Located beside London Bridge station, on the south bank of the river Thames in London, London Bridge Place is adjacent to the London Bridge Tower (the ‘Shard’).

Despite the proximity of the two buildings, and some common architectural features, London Bridge Place has its own character and identity.

More Info

An office building of 430,000 sq ft (40,000 sq m) over17 storeys, this project also incorporates the rebuilding of London Bridge bus station and the creation of a new public piazza. Moving the bus station to the north of the site makes pedestrian circulation between buses and the train station more direct, with sightlines opened up between the two.

Below ground, London Bridge Place links through to the existing underground station, with 12,000 sq ft (1,100 sq m) of new retail space. Because the new building is constructed on top of an underground web of tunnels, vaults and the underground station, 60% of the building’s floor plate is cantilevered, hung from inclined columns connected to the building’s core.

The office building has large, south-facing landscaped roof terraces on levels 13 and 14, and naturally ventilated winter gardens on levels 3 to 12. The double-skin facade, 8,600 sq ft (800 sq m) of photovoltaic panels on the roof, and a combined heat and power plant earnt the project a BREEAM ‘excellent’ rating.

Credits

Client: Sellar Property Group

Renzo Piano Building Workshop, architects
in collaboration with Adamson Associates (Toronto, London)

Design team: J.Moolhuijzen (partner in charge), J.Carter (Associate) with G.Bianchi (partner), F.Bolle, L.Coreth, V.Delfaud, C.Lakeman, C.Maxwell-Mahon, W.Matthews, N.Meyer, M.Paré, J.Rousseau, A.Stern, A.Vachette, N. Gardes, G. Reid, E. Fitzpatrick ; and S.Andreulli, J.P.Azares, M.E. Marini; O.Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos (models)

Consultants: WSP Cantor Seinuk (structure and services); Buro Happold (façade consultant); Davis Langdon (cost consultant); Townshend (landscaping)

Drawings


© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

Related projects

panel up panel down