2008-in progress
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece © Michel Denancé
2008-in progress

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Athens, Greece

The Stavros Niarchos Cultural Centre will be constructed in Kallithea, 4 km south of central Athens. An important cultural and educational project, the site will comprise the National Library of Greece and the Greek National Opera in a 170,000 sq m landscaped park. Currently a parking lot left over from the 2004 Olympic Games, once the site of a racetrack, when complete, the project will restore the site’s lost connections with the city and the sea.

More Info

As one of Athens’ earliest seaports on Faliro Bay, Kallithea has always had a strong relationship with the water. At present, however, despite its proximity, there is no view of the sea from the site. To restore this, an artificial hill is being created at the south (seaward) end of the site. The sloping park will culminate in the cultural centre building, giving it spectacular views towards the sea.

Both opera and library are combined in one building, with a public space, known as the Agora, providing access and connections between the two main facilities. The opera wing will be composed of two auditoria, one (450 seats) dedicated to traditional operas and ballets, the other (1400 seats) for more experimental performances. The library is intended not only as a place for learning and preserving culture, but also as a public resource, a space where culture is truly accessible to share and enjoy.
The entirely glass-walled library reading room sits on top of the building just underneath the canopy roof. A square horizontal transparent box, it will enjoy 360-degree views of Athens and the sea.
The site’s visual and physical connection with water will continue in the park with a new canal that will run along a north–south, main pedestrian axis, the Esplanade. The canopy roof provides essential shade and will be topped with 10.000 sq m of photovoltaic cells, enough to generate 1.5 megawatt of power for the library and opera house. This field of cells should allow the building to be self-sufficient in energy terms during normal opening hours. Wherever possible, natural ventilation will be used.

The visual connection with the water will continue to the park, where it will focus on ​​a channel to the side of the Esplanade, the main pedestrian axis of the site, in the north-south direction.

The complex is aiming for a LEED platinum rating.

Credits

Client: The Stavros Niarchos Foundation

Renzo Piano Building Workshop, architects

Drawings


© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

Related projects

panel up panel down